Natuurlijk wil jij een studentenkamer die leuk is ingericht, maar dit wil niet zeggen dat je de duurste en beste meubels moet kiezen. Ook kies je maar beter voor energiezuinige ledverlichting. Elke euro die je kan besparen, kan je namelijk in je studies of in avondlijk vertier investeren. Met deze tips krijg je een gezellige studentenkamer zonder dat je al te diep in de geldbuidel moet tasten.

# 1. Kies voor ledverlichting

Wanneer je huurprijs exclusief energie en andere kosten is, kan je maar beter op de energiekosten besparen. Ledverlichting is bijvoorbeeld een goed idee omdat het veel minder stroom verbruikt, terwijl de levensduur van de lampen ook hoger is.

Volgens Milieu Centraal is een ledlamp ongeveer 90% zuiniger dan een gloeilamp. Natuurlijk wordt een gloeilamp niet meer zo vaak gebruikt, maar ook ten opzichte van pakweg halogeenlampen of tl-lampen is ledverlichting gewoon de betere keuze. Daarom is led spots kopen zo’n goed idee, zelfs wanneer een andere lamp in aanschaf net iets voordeliger is.

Enkel wanneer je kamer al spaarlampen heeft, is het niet nodig om ze meteen te vervangen. Spaarlampen zijn dan wel iets minder energiezuinig, maar je kan ze gerust blijven gebruiken tot ze niet langer werken. Weet wel dat ze een belangrijk nadeel hebben: het duurt even alvorens een spaarlamp volledig oplicht.

# 2. Steek zelf de handen uit de mouwen

Het vervangen van een bestaande lamp door een ledlamp is vaak heel eenvoudig. In de meeste gevallen is het zelfs mogelijk om bestaande halogeen-, gloei- en spaarlampen een-op-een te vervangen door een ledlamp. Hiervoor moet je vooral nagaan of je ledlamp de juiste fitting heeft.

Zelfs tl-lampen kan je vrij eenvoudig door ledlampen vervangen. Wanneer de tl-armatuur geen starter heeft, moet je louter een kleine aanpassing doen om het naar een led-armatuur om te bouwen. Hiervoor dien je het voorschakelapparaat te verwijderen en de nul- en fasedraad op het voetje van de led-tl-buis aan te sluiten. Het kost een beetje moeite, maar zo moet je toch geen led-tl-armatuur aanschaffen.

# 3. Goedkoop meubilair zal echt wel volstaan

Als de studentenkamer niet gemeubileerd is of wanneer je nog extra meubelstukken nodig hebt, moet je je vooral realiseren dat je deze meubelstukken wellicht enkel tijdens je studententijd gaat gebruiken. Het is dan ook geen goed idee om er een fortuin aan uit te geven.

Als je kiest voor nieuwe meubelstukken, is IKEA vaak een goed idee. Van zowat elk product heeft IKEA namelijk ook een spotgoedkope variant die bijna op maat van de student is gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld al een bureau kopen voor 29,95 euro (Micke). Uiteraard hoef je niet trouw te zweren aan IKEA want ook winkels als Action, Xenos en Hema hebben vaak interessante koopjes. Verwacht niet de beste kwaliteit, maar het meubilair zal heus wel je studententijd overleven.

# 4. Geef interieur een tweede kans

Wil je het nog goedkoper houden? Kijk dan gerust even rond op Marktplaats. Hier kan je zelfs ledverlichting aan spotprijzen vinden. Ook in de kringloopwinkels vind je vaak leuke spulletjes en plafondlampen terug. Ten slotte zijn er in vele studentensteden ook Facebook-weggeefgroepen. Dagelijks worden er wel spullen aangeboden. Het nadeel is natuurlijk dat je zoektocht veel intensiever is en je vaak ook heel snel moet zijn.