Zoek je naar een bijzondere plek om te wonen en word je blij van water in je omgeving? Dan is een woonboot wellicht iets dat bij je past. Tegenwoordig beginnen woonboten steeds populairder te worden, aangezien er veel vraag naar woningen is, terwijl er niet genoeg huizen op de markt terug te vinden zijn. Uitwijken naar het water is dan een logische keuze. Maar wat komt er allemaal bij een woonboot kijken? In deze blog lees je wat de voordelen zijn van het leven op een woonboot, waar je op moet letten als je er eentje koopt of huurt en welke vergunningen je ervoor aan dient te vragen.

Wat is er zo leuk aan een woonboot?

Ben je gesteld op je privacy en voel jij je fijner op het moment dat je meer vrijheid kunt ervaren? Dan is de woonboot precies waar je naar op zoek bent. De woonboot biedt je de mogelijkheid om dichter bij de natuur of juist bij je favoriete stad te komen. Daarnaast heb je geen directe buren, waardoor je ook minder last hebt van geluidsoverlast. Je hebt altijd vrij uitzicht over het water en wanneer het zomer is zou je bij wijze van spreken zo uit je slaapkamer direct het water in kunnen springen voor een goede ochtend work-out. Lees een boek op je boottuin en laat je iedere nacht in slaap schommelen.

Waar dien je op te letten als je een woonboot koopt of huurt?

Voordat je een woonboot koopt of huurt, is het belangrijk dat je goed laat checken wat de bouwkundige staat van de woning is. Het zou erg vervelend zijn als je erachter komt dat er een lek in de boot zit, net nadat jij je handtekening op het koop- of huurcontract hebt gezet. Daarnaast dien je eerst na te vragen of je aan de juiste vergunningen voor de woonboot kunt komen. Wellicht mag je de woonboot niet op de huidige ligplaats laten liggen en moet je de boot laten verslepen. Wanneer dit allemaal in orde lijkt, kun je beginnen aan je nieuwe woon avontuur.

Welke vergunningen dien je te regelen?

Helaas kun je niet zomaar een plekje uitkiezen waar jij je woonboot te water laat. Voordat je de ideale plek uitkiest, dien je namelijk bepaalde vergunningen bij de gemeente aan te vragen. Dit kun je bij de gemeente en het waterschap doen. De vergunning die je zeker niet moet vergeten aan te vragen is de ligplaatsvergunning. Deze vergunning zorgt ervoor dat je kunt aantonen dat je wettelijke toestemming hebt om de woonboot op een bepaalde plaats aan te meren. De ligplaatsvergunning is altijd persoonsgebonden, soms kan het daarom voorkomen dat je de woonboot niet zomaar van iemand over kunt nemen. Je dient dan een andere plek te krijgen en je eigen ligplaatsvergunning aan te vragen.

Wanneer je een ligplaatsvergunning hebt geregeld, mag je van het water en een stukje grond rondom de ligplaats gebruikmaken. Wanneer je de woonboot wil verhuizen, dien je eerst een vervangingsvergunning aan te vragen en als je de boot groter wil maken heb je een verbouwingsvergunning nodig. Al deze vergunningen kosten geld.