Heb je behoefte aan meer ruimte in je woning? Dan overweeg je misschien wel een luxe uitbouw. Behalve meer leefruimte creëer je er ook vaak meer lichtinval mee én -niet geheel onbelangrijk- stijgt de waarde van je woning aanzienlijk. De kosten van de uitbouw zijn afhankelijk van diverse factoren. Ook kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Om je te helpen de uitbouw zorgvuldig te plannen, zetten wij de vijf belangrijkste stappen op een rijtje.

Stap 1: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Stel vast wat je wensen zijn, over welk budget je beschikt en hoe de planning er idealiter uit komt te zien. Denk bijvoorbeeld na over welke ruimte je als eerst onder handen neemt en of je tijdens de verbouwing in je huis kunt blijven wonen. Zet ook je beschikbare financiële middelen op een rijtje en ga na of je een bouwvergunning nodig hebt. Regels omtrent vergunningen verschillen sterk per gemeente. Het verstrekken van een vergunning kan weken duren.

Stap 2:  De bouwtekening

Voor een vergunning heb je ook bouwkundige tekeningen nodig. Van Alfen Ingenieurs is een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau dat je daarbij kan helpen. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van 3D bouwtekeningen. Bouwtekeningen verschaffen niet alleen inzicht in het uit te voeren bouwproces, maar ook als contract tussen de opdrachtgever en aannemer. Een bouwtekening geeft een duidelijk beeld van het uiteindelijke resultaat en maakt het ook minder aannemelijk dat het werk van de aannemer niet aan de verwachtingen voldoet.

Stap 3: Het selecteren van de juiste aannemer

Een duidelijk stappenplan en een goede bouwtekening helpen je met het vinden van de juiste aannemer voor deze klus. Deze kan dan ook een betrouwbare offerte maken. Vraag hoe dan ook offertes op bij verschillende aannemers, zodat je prijzen met elkaar kunt vergelijken. In de huidige markt worden soms torenhoge prijzen gevraagd en het is zonde om meer uit te geven dan noodzakelijk is. Beslis echter op basis van de prijs én het gevoel dat je bij een aannemer hebt.

Stap 4: De bouwkundige keuring

Heeft de aannemer al zijn werkzaamheden afgerond en is de uitbouw opgeleverd? Gewoonlijk loop je samen met hem alle punten door. Tijdens deze oplevering kun je aangeven waarover je niet tevreden bent. Om wat zekerder van je zaak te zijn, kun je er ook voor kiezen om wederom door een expert een bouwkundig rapport te laten opstellen. Ook hierbij kan Van Alfen Ingenieurs je van dienst zijn. De bouwkundig expert loopt samen met jou en de aannemer alle punten in de woning langs en controleert of de verbouwing volgens afspraak is uitgevoerd.

Stap 5: Onderhoudsplanning en -budget

De meeste huizenbezitters denken dat de vorige stap de laatste is. Niets is echter minder waar. Alhoewel je nu weet dat de luxe uitbouw op de gewenste en veilige manier is uitgevoerd en je nu kunt gaan genieten van je nieuwe stukje woning, is onderhoud ook van groot belang. Voor een investering als deze dien je daar ook voldoende budget voor te reserveren. Wees jezelf daarvan vanaf het moment dat de uitbouw is opgeleverd.

Geef een reactie