Wanneer je een kleintje verwacht, is er nog niet direct een grote kinderkamer nodig. Tijdens de eerste levensjaren kan jouw kindje prima in een wat kleinere kamer opgroeien. Vaak zijn Nederlandse huizen en vooral appartementen niet per se ruim ingericht. De ouders slapen vaak in de grootste kamer of op zolder, waarna de kids een wat kleinere kamer krijgen. In deze blog vind je handige tips terug die je helpen om een kinderkamer die wat kleinere afmetingen heeft, toch geweldig in te richten. Je leest waar je tijdens de voorbereiding van het inrichten op kunt letten, wat de meerwaarde van multifunctionele meubels zijn en op welke manier je de kleinere kamer groter kunt laten lijken.

Hoe kun jij je voorbereiden op het inrichten van een kleinere kinderkamer?

Voordat je een kinderkamer inricht, is het handig om over de kleuren en de inrichting na te denken. Bereid je voor door op te zoeken welke meubels je in ieder geval nodig hebt, denk hierbij aan een kledingkast, bed en eventueel een commode. Meet daarna alle maten op, zodat je precies weet hoe groot de meubelstukken kunnen zijn voordat je ze aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld een plattegrondje uittekenen waarin je alle meubels alvast een plekje en de juiste afmetingen geeft.

Wat zijn multifunctionele meubels en wat zijn de voordelen ervan?

Tegenwoordig zijn multifunctionele meubels helemaal in. Hoe makkelijk is het als je een meubelstuk op meerdere manieren kunt gebruiken? Wat dacht je bijvoorbeeld van een hoogslaper met een bureau eronder? Of een kinderbed met ingebouwde lades waar jouw kleintje al zijn/haar speelgoed in kwijt kan. Dit zijn maar een aantal voorbeelden van alle mogelijkheden die je hebt. Als er weinig ruimte is, dien je de ruimte die je hebt slim in te zetten. Bovendien heeft een kind minder nodig dan de ouders denken. Kies dus vooral functionele meubels uit en laat meubels waar je kindje niet zoveel plezier aan kan beleven, of die niet noodzakelijk zijn vooral weg.

Op welke manier laat je de kleine kinderkamer groter lijken?

Wist je dat er meerdere manieren zijn waarop je een kleine ruimte groter kunt laten lijken? Het kleurgebruik, de keuze voor je meubels en de accessoires die je inzet, kunnen de kamer optisch groter doen laten lijken. Voor een kinderkamer zijn lichte, frisse en vrolijke kleuren zeker een must. Een lichte ruimte lijkt groter dan een ruimte waarin een donkere vloer of donkere muren in te zien zijn. Verder is het een goed idee om een aantal wat grotere meubels te kiezen, dan om voor meerdere kleine meubels te gaan. De kamer ziet er ruimer uit als je voldoende ruimte tussen de wat grotere meubels overlaat. Kies er ook voor om met de hoogte van de kamer te werken, laat bijvoorbeeld een kast van de grond tot het plafond op maat maken. Hierin kun je alle kinderspulletjes kwijt, zonder dat er in de breedte ruimte verloren gaat. Een mooie grote spiegel in de kinderkamer doet de kamer ook groter ogen, omdat de spiegel de kamer reflecteert en het zo lijkt of er meer ruimte is.