Een smart home zorgt voor een volledige controle over je eigen huis. Daarnaast is de inzet van zogenaamde smart tech voorzieningen een investering die kostenbesparend werkt. Reden genoeg om je hier eens goed in te verdiepen. Laat je daarom gerust inspireren door deze blog waarin we je vertellen hoe je de basis voor een smart home legt.

Toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis

Een smart home is kort gezegd een huis waarin je de beschikking hebt over een grote diversiteit aan technologische snufjes en slimme apparaten. In het verleden leek dit nog science fiction, tegenwoordig is dit niet meer dan normaal. Er is dan ook duidelijk sprake van een toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis. Diverse onderzoeken wijzen uit dat maar liefst driekwart van de Nederlanders tegenwoordig gebruik maken van een of meer slimme apparaten. Hiermee loopt Nederland voorop in Europa.

Wat zijn smart home voorzieningen?

Smart home voorzieningen zijn apparaten die je kunt aansluiten op internet. Deze apparaten kun je niet alleen op afstand (met behulp van een smartphone, tablet of laptop) bedienen maar dit soort voorzieningen denken ook met je mee. Dit soort voorzieningen vallen onder de domotica opties. Het woord “domotica” is een Latijns woord die je het beste kunt vertalen als met de term “huisautomatisering”. Domotica is dus een verzamelterm voor smart tech voorzieningen zoals een slimme thermostaat of een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden. Daarnaast vallen ook slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of verlichting en huishoudelijke apparaten onder de domotica categorie.

Hoe slimme apparaten met je meedenken

De hierboven genoemde apparaten versturen en ontvangen online gegevens en denken op basis hiervan met je mee. Om een praktisch voorbeeld te geven: als jij het raam opent zal de verwarming automatisch worden uitgezet. Dit huisautomatiseringssysteem werkt op basis van sensoren en controllers. Daarnaast zijn dit soort systemen in staat om patronen te ontdekken in het gebruik van dit soort apparaten en zullen hierop acteren. Je kunt de systemen afzonderlijk bedienen én op elkaar af laten stemmen. Uiteraard bieden deze slimme toepassingen je veel praktische voordelen.

De basis van een smart home aanleggen

Als jij de basis van je smart home gaat leggen en gaat bepalen welke voorzieningen bij jou in huis geautomatiseerd kunnen worden, is het verstandig om antwoord te geven op de volgende vraag: “Zou het niet makkelijk zijn als…….?” We geven je een paar voorbeelden:

  • De lampen zowel binnen als buiten automatisch aan en uit zouden gaan door middel van slimme verlichting?
  • Het koffiezetapparaat ’s ochtends al voorverwarmd is en je huis gestofzuigd als je thuis komt?
  • De kachel aan gaat als de temperatuur onder een bepaald niveau zakt?
  • De gordijnen automatisch dichtgaan zodat het lijkt of er iemand in huis is terwijl jij gezellig uit eten bent
  • De verlichting en eventuele rolluiken aan de rookmelders gekoppeld zijn. Deze functies kunnen net het verschil maken in spannende situaties wanneer rationeel denken moeilijker is.