Wat leuk dat je tijdens je studententijd op kamers gaat! Het is heel goed om jezelf te ontwikkelen als je jongvolwassen bent. Dit kun je doen door de uitdaging om op jezelf te gaan wonen met beide handen aan te grijpen. Het is belangrijk dat iedereen op zijn of haar eigen tempo het huis verlaat, maar nu je voor de grote stap staat is het tijd om over de inrichting van je nieuwe kamer na te denken. De meeste studentenkamers zijn niet heel groot. Dat maakt niks uit voor wat je ermee kunt doen. Een studentenkamer moet vooral jou uitstralen, zodat jij je er snel thuis voelt. In deze blog lees je hoe je een kleine studentenkamer leuk kunt inrichten.

Zorg vooral dat je de hoogte van je kleine studentenkamer gebruikt

Wanneer je geen grote studentenkamer hebt, kun je het slim spelen om toch een ruimtelijk gevoel in de kamer te krijgen. Dit kun je doen door de hoogte voor jezelf in te zetten en je minder op de breedte van de kamer te focussen. Je zou bijvoorbeeld voor een hoogslaper kunnen kiezen, waaronder je een bureau maakt. Op die manier bespaar je al veel ruimte en zorg je ervoor dat je alle meubels niet dicht op elkaar hoeft te plaatsen. Verder is het ook wel fijn als je kamer er niet direct als een groot bed uitziet als je binnen komt lopen. De hoogslaper haalt je bed als het ware uit je gezichtsveld.

De muren kunnen je helpen om een deel van je spullen op te bergen

Wist je dat je de muren van je krappe studentenkamer in je voordeel kunt laten werken? Je zou er bijvoorbeeld wandkasten op maat tegenaan kunnen laten zetten. Je kunt wandkasten ophangen, zodat ze op de grond in ieder geval geen ruimte innemen. Het handigste is een wandkast met deurtjes, aangezien je daar kleding en andere spullen achter kunt verbergen. Op die manier ziet je kleine kamer er meteen al veel minder rommelig uit. En hoe minder afleiding je hebt, hoe meer je tot rust kunt komen en jij je goed kunt concentreren tijdens het studeren. Verder is het slim om een kleine ruimte zo licht mogelijk te houden. Kies voor voldoende daglicht of goede en gezellige verlichting. Dan voelt de kamer al iets ruimer aan.

Multifunctionele meubels zijn de oplossing voor al je ruimtegebrek

Wanneer je niet graag de hoogte van je kamer vol wil zetten, is het belangrijk om de breedte zo slim mogelijk in te richten. Dit kun je doen door voor multifunctionele meubels te kiezen. Denk hierbij aan een bed met een lade eronder, waar je kleding in kunt opbergen. Verder kun je ook voor een slaapbank kiezen, waardoor je een mooie bank voor overdag hebt, die je in de avond ombouwt tot bed. Dit neemt natuurlijk direct veel minder ruimte in beslag. Ga vooral op zoek naar meubels die eigenlijk meerdere functies in één hebben. Je zou ook je inspiratie uit Japan kunnen halen op YouTube. Daar wonen mensen altijd op een heel laag aantal vierkante meters.