Als je op zoek gaat naar een energieleverancier zul je hierin snel slagen. Er zijn in Nederland relatief veel energieleveranciers die jou graag van stroom voorzien. Hoewel het aanbod op het eerste gezicht hetzelfde is en allesbehalve spannend lijkt, is het zeker wel raadzaam om de energieleveranciers te vergelijken. Hiermee voorkom je dat je onnodig te veel betaalt en dit doen veel mensen (zonder dat ze het zelf weten).

De verschillende energiecontracten die je kunt afsluiten

Er zijn verschillende energiecontracten die je kunt afsluiten bij je energieleverancier. Hierbij wordt onder andere onderscheid gemaakt tussen een overeenkomst voor een bepaalde- of onbepaalde tijd. In het eerste geval heb je gedurende de looptijd een vaste energieprijs en word je vaak van harte welkom geheten met een interessante korting. Je kunt een vast contract afsluiten voor één jaar of voor een langere periode waarbij je kunt denken aan drie of vijf jaar.

Het nadeel van een vast energiecontract is dat de actuele energieprijzen dusdanig laag kunnen komen te liggen dat je niet altijd goedkoper uit bent met zo’n vast contract. Als je kiest voor een energiecontract voor een onbepaalde tijd, heb je alle mogelijkheden om op deze prijsdalingen te reageren door eventueel over te stappen. Bij dit soort contracten wordt er echter zelden een welkomstkorting gegeven.

Een andere keuzemogelijkheid die je hebt bij het afsluiten van een energiecontract is of je kiest voor een vast- of dubbeltarief. Als je kiest voor de eerste optie, betaal je altijd hetzelfde bedrag voor je gebruik. Bij een dubbeltarief is dit tijdsgebonden. Bij energieverbruik op daluren (’s nachts en in het weekend) betaal je een gereduceerd tarief. Als je overdag energie verbruikt, betaal je een hoger tarief. Een andere optie is overigens als je zonnepanelen plaatst en eventueel energie wilt terug leveren maar dat laten we in dit geval voor het gemak even buiten beschouwing.

Wat zijn redenen om over te stappen van energieleverancier?

Er zijn verschillende redenen om over te stappen van energieleverancier. Veel mensen zien betere voorwaarden, lagere tarieven, een betere klantenservice of de mogelijkheid om gebruik te maken van duurzame energie als belangrijke redenen om een overstap te maken. Vooral de prijsstelling wordt gezien als belangrijkste reden om de leveranciers van energie te vergelijken. Dit energie vergelijken (zoals dit in de volksmond vaak genoemd wordt), loont vaak letterlijk de moeite. Dit is zeker het geval in een periode waarin de energieprijzen sterk aan verandering onderhevig zijn.

De eenvoudigste manier om gas en licht te vergelijken

Gas en licht vergelijken doe je het eenvoudigst door gebruik te maken van een onafhankelijke vergelijkingssite. Op deze manier kun je voor jezelf snel en eenvoudig de benodigde gegevens op een rijtje zetten. Op deze manier kost het vergelijken van het aanbod van energieleveranciers veel minder tijd dan het geval zou zijn als je zelf het aanbod van alle energieleveranciers moet zien te achterhalen om een vergelijking te kunnen maken. Op deze manier kun je heel eenvoudig en zonder al te veel moeite voorkomen dat je te veel betaalt!