Geef jij om de natuur, mens en dier? Dan is het belangrijk dat je stilstaat bij wat je aanschaft. Heb je nieuwe woondecoratie voor in huis nodig? Kies dan voor duurzame producten die niet schadelijk zijn voor de natuur. Het is tijd dat de mens bewuster met zijn/haar aankopen omgaat en dat de natuur wordt gespaard en onderhouden. Duurzame woondecoratie is niet schadelijk voor mens en milieu en zorgt ervoor dat je langer van je woondecoratie kunt genieten. In deze blog lees je op welke manier je voor duurzame woondecoratie kunt kiezen en hoe je erachter komt of iets duurzaam gemaakt is of niet.

Natuurlijke elementen in je interieur

Vaak kun je aan bepaalde keurmerken zien of iets een duurzaam product is. Dit geldt ook voor woondecoratie van hout, glas en papier. Je kunt namelijk voor gerecyclede producten kiezen, in plaats van voor gloednieuwe producten. De natuur biedt de mens genoeg mogelijkheden om duurzamere keuzes te maken. Wat dacht je van natuurlijke woondecoratie? In plaats van spullen gemaakt van plastic en schadelijke stoffen?

Bamboe bijvoorbeeld gaat erg lang mee en is daarom een duurzaam materiaal. Bamboe groeit erg snel, dus wanneer je dit kapt, zal je binnen de kortste keren alweer nieuwe bamboe zien groeien. Wanneer je een boom kapt, kan het tientallen tot wel honderden jaren duren voor de boom op hetzelfde niveau is als de boom die gekapt werd. Woondecoratie van rotan, gevlochten riet, zijn ook erg duurzaam en staan mooi in je interieur.

Ga voor recyclebare woondecoratie

Wist je dat duurzame woondecoratie vaak ook uit gerecyclede producten kan bestaan? Gelukkig zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om spullen te recyclen of om gerecyclede producten te kopen. Wanneer je mooie woondecoraties die er nog prima uitzien een tweede leven geeft, geef je in ieder geval geen geld aan grote fabrieken die aan de lopende band woondecoratie van slechte kwaliteit en schadelijke materialen maken.

Wist je dat ontbossing een groot probleem is voor het behoud van een gezonde wereld? Kies daarom niet voor woondecoratie van nieuw gekapt hout, maar voor producten die van gerecycled hout zijn gemaakt. Daarmee haal je meer uit de gekapte boom en werk je niet mee aan de kapping van andere bossen. Naast gerecycled hout kun je ook voor recycle glas, en papier kiezen.

Doe langer met je interieur

Het belangrijkste voordeel van duurzame woondecoratie is dat het beter is voor het milieu en dus ook voor mens en dier. Daarnaast gaat duurzame woondecoratie langer mee, waardoor je het minder snel hoeft te vervangen of weg te gooien. Het hele idee achter duurzaam wonen is dat je niet zomaar nieuwe spullen koopt, zonder dat de oude spullen kapot of oud zijn. De productie van woondecoratie brengt milieuproblemen met zich mee en daar wil je niets mee te maken hebben. Vandaar dat duurzaam letterlijk betekent dat je langer met je interieur doet en je dus niet snel in nieuwe producten hoeft te investeren. Minder afval, meer bewustzijn en milieuvriendelijke producten zijn daarom erg belangrijk.