Ben je weleens op een heerlijke vakantie naar Portugal geweest? Wanneer je Portugal een beetje kent, weet je vast dat ze overal en nergens prachtige mozaïek achtige tegeltjes gebruiken. In Lissabon vind je dit soort tegels zelfs op de woonhuizen terug. Doordat de tegeltjes er vrolijk en kleurrijk uitzien, zorgt dit direct voor een gezellige en zomerse sfeer. Wil jij een beetje van de Portugese zomer naar je eigen badkamer halen? Lees in deze blog dan meer over de tegeltjes trend voor in de badkamer. Op deze manier is douchen en badderen telkens weer een feestje.

Waar komen de vrolijke tegels vandaan?

De Portugese siertegels stammen al uit de 7e eeuw. De oorspronkelijke naam voor de tegels is Azulejos, wat kleine gepolijste steen betekent. De Moren zette dit soort tegels voor allerlei gebouwen in. De reden om de tegels op gebouwen te bevestigen, was om de gebouwen een beetje op te fleuren. In de 16e eeuw ontdekte de Portugese koning de tegels en hij was op slag verliefd. Wanneer je in Lissabon of Barcelona bent geweest, zijn de siertegels je vast en zeker opgevallen. Je kunt ze in alle kleuren, vormen en patronen tegenkomen. De tegels zijn uiteindelijk zelfs in Nederland terecht gekomen, omdat er gehandeld werd in Delftsblauw, Chinees porselein en de Portugees/Spaanse tegels.

Italië en Spanje doen mee aan deze trend

Italië heeft de kunst van keramische tegeltjes al in de 17e eeuw ontdekt. Het leuke is dat zowel Italië als Spanje door de Portugese tegels geïnspireerd zijn geraakt. Zoals je in de oudheid kunt zien, was Portugal vroeger al een bron voor inspiratie op het gebied van kunst. In Spanje passen deze tegels zo goed omdat ze net als de Spaanse zomer erg kleurrijk en vrolijk zijn. Men gebruikt de tegels op kerken, gebouwen, als vloer en in de badkamers. Wil je een stukje Zuid-Europa in huis halen? Twijfel dan niet en kies voor tegels die op de Portugese cementtegels geïnspireerd zijn. Op die manier kun je de badkamer makkelijk opfleuren.

Plekken waar de Portugese tegeltjes het beste tot hun recht komen

De badkamer is dé plek waar je tegels kunt inzetten op de muren of de grond. Een betegelde badkamer ziet er stijlvol uit en is ook nog eens heel makkelijk schoon te houden. Het leuke aan de Portugese tegels is dat je ze zowel op de muren, als op de vloer zou kunnen leggen. De tegels zorgen voor een vrolijke en speelse sfeer in de badkamer. Vind je het er te druk uit zien om je hele muur of vloer te betegelen? Dan kun je ook voor een bepaald gedeelte kiezen. Bijvoorbeeld de muur in de douche, of achter het toilet of de wasbak. Op de vloer zou je een bepaald patroontje kunnen leggen en de rest van de vloer met effen tegels kunnen aanvullen. Op die manier creëer je gezelligheid en rust in de badkamer.