Zoals je misschien gemerkt hebt, wordt het aanbod in LED lampen steeds groter en veelzijdiger. Langzaam maar zeker heb je dus steeds meer keuzemogelijkheden tussen een LED lampen of halogeen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen LED lampen en halogeenverlichting zodat jij uiteindelijk een overwogen keuze kunt maken tussen deze verschillende opties in verlichting. Kies je voor LED lampen of ga je voor halogeen? Op basis van dit artikel kun je een overwogen antwoord op deze vraag geven.

Hoe werkt een LED lamp?

De werking van een LED lamp is een beetje een technisch verhaal. Om te beginnen staan de letters LED staan voor: Light Emitting Diode. Dit wil zeggen dat de constructie van deze lamp bestaat uit een elektrisch component met twee elektroden. Hier stroomt elektriciteit doorheen. Vroeger (in gloeilampen tijd) was dit een gloeidraad. Dit brengt ons meteen bij het grootste voordeel van LED verlichting en dat is de grote energie efficiëntie. Doordat er geen gloeidraad verlicht hoeft te worden, is er géén sprake van energieverlies waardoor een LED lamp zo’n 90% efficiënter is in vergelijking met een ouderwetse gloeilamp. Daarnaast is LED verlichting ook nog eens 8 tot 10 keer zuiniger dan halogeen lampen.

De werking van halogeen

We blijven even bij de vergelijking met de ouderwetse gloeilamp, aangezien halogeen in principe hetzelfde werkt. Het grote verschil tussen de authentieke gloeilamp en halogeen zit in de warmte uitstoot. Doordat een halogeenlamp gevuld is met gas afkomstig van broom of jodium wordt de gloeidraad heter dan bij de authentieke gloeilamp. Hierdoor wordt een groter deel van de energie omgezet in licht. Bij halogeen verlichting wordt er dan ook gebruik gemaakt van hittebestendig kwartsglas om barsten te voorkomen. Het grote voordeel van halogeen verlichting ten opzichte van gloeilampen is dat deze veel langer meegaan.

Vergelijking LED of halogeen

Halogeen verlichting heeft een goede lichtsterkte en een breed bereik. Het rendement van deze verlichting is zo’n 15 tot 20% hoger dan dat van een gloeilamp. Daarnaast is halogeenverlichting relatief voordelig in aanschaf.

De lichtbundel van LED verlichting ligt tussen de tussen de 8º en 360º. Door dit brede bereik zal het je geen enkele moeite kosten om voor iedere toepassing geschikte LED verlichting te vinden. Daarnaast zijn LED lampen bijna niet kapot te krijgen en gaan dus erg lang mee. LED verlichting is verkrijgbaar in zeer veel kleuren en kleurweergaves.

Kies je voor LED lampen of ga je voor halogeen?

Het bovenstaande maakt de keuze tussen LED verlichting of halogeen lampen wellicht niet eenvoudiger. Als we even puur naar de kosten kijken zul je zien dat halogeen verlichting voordeliger in aanschaf is. Hoewel de kosten voor LED verlichting dus iets hoger liggen, zal de keuze voor een LED lamp onderaan de streep uiteindelijk echter wel voordeliger uitpakken. Dit komt vooral tot uiting in de branduren. LED lampen hebben een levensduur van minimaal 15.000 branduren. Vaak is dit zelfs nog veel langer. Als je dit afzet tegen de 2000 branduren van een halogeenlamp, is deze eenvoudige rekensom snel gemaakt en begrijp je direct waarom het aanbod LED lampen steeds groter en veelzijdiger wordt.

Mocht je na het lezen enthousiast geworden zijn en je keuze tussen LED lampen en halogeen gemaakt hebben, kun je je op de website van directlampen.nl heerlijk laten inspireren. Je zult merken dat je bij deze in verlichting gespecialiseerde webshop volop keuze hebt in zowel LED- als halogeen lampen. Kies je voor LED lampen of ga je voor halogeen?