Wanneer je kleintje net geboren is, heeft hij/zij behoefte aan andere meubels en spulletjes dan wanneer je baby al wat ouder wordt. Het perfecte moment om de babykamer in een kinderkamer te veranderen is wanneer je kleine ongeveer 2 jaar oud is. Dan is de babytijd voorbij en start de kindertijd, omdat je een baby van 2 officieel peuter mag noemen. Hoe leuk is het om het karakter van je kleine steeds meer tot uiting te zien komen? In deze blog lees je op welke manier je de babykamer kunt omtoveren in een echte kinderkamer.

Wat komt er bij de verandering van de kinderkamer kijken?

Had je een ledikantje voor je kleine staan? Dan merk je vast al dat jouw kindje te groot begint te worden voor dit kleine bedje. Je zou er nu voor kunnen kiezen om een peuterbed aan te schaffen, maar je zou ook al naar een iets groter bed kunnen kijken, zodat je kind er nog in mee kan groeien. Nu jij je kind steeds beter leert kennen, weet je misschien ook al wat de lievelingskleur of het lievelingsdier is. Zijn er tekenfilmfiguurtjes die populair zijn bij je kleine? Dan zou je al die elementen wellicht in de nieuwe kinderkamer terug laten komen op de muren, het dekbedovertrek en de meubels.

Is de commode al te klein? Maak er dan een opbergkast van, zodat je hem niet direct hoeft weg te doen. Je kunt stap voor stap steeds meer meubels vervangen, zodat de peuterkamer meer vorm begint te krijgen.

Betrek je peuter bij het inrichten van de nieuwe slaapkamer

Hoe leuk is het om samen met je kindje te kijken naar nieuwe meubels en kleuren voor in de kinderkamer. Probeer uit te leggen dat de kamer verandert gaat worden en dat dit iets leuks is. Je kunt je kind betrekken bij het verven van de muren, het uitkiezen van de meubels en nog veel meer. Door de kamer niet opeens te veranderen, zal je kind snappen waarom en hoe de kamer een ander uiterlijk krijgt. Door te vertellen dat je kind groeit en dat hij/zij een grote kinderkamer mag krijgen, zal je kleintje een positieve associatie bij de verandering hebben.

Welke kindermeubels mogen niet ontbreken?

Allereerst is er misschien een grotere kledingkast nodig om alle kleren in op te kunnen bergen. Doordat je kind groeit, groeien de maten van de kleding mee. Een kleine broek nam minder ruimte in dan de grotere broeken die je nu al koopt. Er zal ook meer speelgoed zijn, leesboeken en andere spullen die je zo nu en dan uit het zicht wil hebben. Deze kun je dan ook in de grotere kast opslaan.

Verder heeft je peuter een nieuw bed nodig. Kies voor een eenpersoonsbed om een duurzame en lange termijn aankoop te doen. Hier zal je peuter namelijk niet uitgroeien. Een zit- of speelhoek is ook erg leuk als je kind de peuterleeftijd nadert. Hier kan je kleintje spelen en kun je hem/haar in voorlezen.