Anders dan de andere vertrekken van je woning, is het inrichten van de keuken niet alleen maar gericht op wat jij mooi vindt. Het is vooral ook belangrijk dat je er goed praktisch gebruik van kan maken. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat je moet kijken waar je jouw mixer plaatst zodat je deze gemakkelijk bij de hand hebt. Dit is een simpel voorbeeld, maar het geeft wel aan hoe je naar de keuken moet kijken. Om je hier een idee van te geven, vind je in dit artikel een slimme indeling.

1 Opbergzone

Een praktische keuken deel je van links naar rechts in. Helemaal aan de linkerkant vind je dan de opbergzone. Zoals de naam al doet vermoeden, stop je hier alles wat je aan spullen hebt weg op slimme plekken. Geef alles een eigen plek en deel het in aan de hand van hoe vaak je iets nodig hebt. Heb je een staafmixer die goed werkt? Dan is de kans groot dat je die met regelmaat erbij pakt. Geef die dus een prominente plek in deze zone. Spullen die minder belangrijk zijn zet je dieper in de kast zodat ze niet in de weg staan.

2 Voorraadzone

Naast de opbergzone komt de voorraadzone. Deze zone heeft eigenlijk een vergelijkbare functie, alleen is het wel zo dat je hier je producten bewaart. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je alles op de juiste manier kan bewaren. Bevroren, koel of alleen droog en donker bewaren moet hier allemaal mogelijk zijn. Kijk dus niet alleen naar de koel- vriescombinatie, maar ook naar een voorraadkastje dat in deze zone kan worden geplaatst. Zo heb je alles bij elkaar om snel aan de slag te gaan wanneer je iets wilt klaarmaken.

3 Spoelzone

De spoelzone spreekt natuurlijk voor zich. Hier begint en eindigt het werk. Je zit vanwege de aansluitingen die in je keuken zijn gemaakt vaak wel ongeveer aan een plek vast als het gaat om de spoelzone. Dat neemt niet weg dat je deze wel altijd als derde zone in je indeling kan opnemen als je van links naar rechts werkt. Bekijk even goed hoeveel je hiervoor nodig hebt. Dit hangt natuurlijk ook af van welke apparatuur je allemaal gaat gebruiken. Deze zone pakt vaak wat groter uit dan je vooraf had ingeschat. Pas daar dus wel goed op.

4 Werk- en kookzone

In sommige grotere keukens zijn dit twee zones. In de meeste keukens is het echter zo dat de werk- en de kookzone in elkaar overgaan. Je doet hier al het werk, zoals de naam al doet vermoeden. Je hebt hier je keukenblad om al je ingrediƫnten voor te bereiden. Je hebt hier ook de elementen om het daadwerkelijke koken aan te pakken, denk aan je inductieplaat. Het is belangrijk dat je zorgt dat de zaken niet te veel door elkaar lopen in deze twee zones. Daarmee kan het al snel een chaos worden. Dat wil je het liefst voorkomen. Probeer dus wel zoveel mogelijk de zones te scheiden.