Aprilletje zoet heeft nog weleens een witte hoed, maar dit jaar niet! Met een afwisseling van heerlijk zonnige dagen en ook nog wat regen, kijken we na april steeds meer uit naar het barbecueseizoen. Onze aanrader? Een barbecue van Kachels- en Haardenwinkel. Bij deze specialist vind je hoogwaardige barbecues, outdoor-pizzaovens en tuinhaarden. Maar als je dan zo’n luxe barbecue hebt, dan wil je wel meer dan alleen je standaard vleesje grillen. In dit artikel vind je drie unieke recepten voor de barbecue.

  1. Gyros smashtacos

Met 50 gram proteïne en een flinke dosis vitamine C, zijn Gyros smashtacos een uniek en gezond alternatief voor de barbecue. 

Dit heb je nodig:

  • 4 mini-tortilla’s
  • 400 g kipgehakt
  • 2 el gyroskruiden
  • 1 tomaat
  • ½ komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 6 el tzatziki
  • 80 g feta

Zo maak je ze:

  1. Maak of koop tzatziki.
  2. Snijd de tomaat (zonder vruchtvlees), komkommer en rode ui in kleine stukjes.
  3. Verwarm je BBQ tot 220 °C met directe hitte. Zet de plancha of bakplaat erop.
  4. Meng kipgehakt met gyroskruiden.
  5. Verdeel het gehakt in vieren en druk elk deel stevig op een wrap, helemaal tot aan de rand.
  6. Leg de wraps met de gehaktkant naar beneden op de hete plaat.
  7. Druk goed aan met een spatel.
  8. Bak 1 tot 1,5 minuut. Keer om en bak nog 1 minuut.
  9. Haal de taco’s van het vuur.
  10. Beleg met tzatziki, groenten en verkruimelde feta.
  11. Vouw dubbel en serveer.

 

  1. Pulled pork enchilada’s

Dit gerecht is niet alleen superlekker voor op de barbecue, maar dient met een toevoeging van salade of gegrilde groente ook als een vullende doordeweekse maaltijd. Het gerecht heeft 49 gram proteïne en 6 milligram ijzer, en daarnaast ook een hoop vezels!

Dit heb je nodig:

  • 6 medium tortilla’s
  • 50 gram geraspte jonge kaas
  • 50 gram geraspte cheddar

Voor de vulling:

  • 450 gram pulled pork
  • 75 gram geraspte jonge kaas
  • 75 gram geraspte cheddar

Voor de saus:

  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel zeezout
  • 3 eetlepels chipotle in adobo
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder

Zo maak je ze:

  1. Verwarm je BBQ tot 200 °C. Zet alvast een skillet klaar.
  2. Gooi alle saus-ingrediënten in de blender. Mix tot glad.
  3. Meng pulled pork, geraspte kaas en wat saus in een kom. Het moet smeuïg zijn, niet te nat.
  4. Giet de helft van de saus in de skillet.
  5. Vul de wraps met het mengsel, rol ze strak op en leg ze met de naad naar beneden in de saus.
  6. Giet de rest van de saus over de wraps.
  7. Zet de skillet op de BBQ en bak 15 minuten.
  8. Strooi de rest van de kaas erover en bak nog 10 minuten, eventueel iets heter.
  9. Haal de skillet van de BBQ en laat 10 minuten staan. Daarna: opscheppen en eten.

 

  1. Kimchi-aardappelsalade

Oké, deze maak je niet per se op de barbecue, maar is wel lekker voor tijdens het barbecueën. Van de proteïne moet dit gerecht het niet hebben, maar wel van de vitamine C: maar liefst 44 milligram.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo krieltjes in schil
  • 1 Rode ui
  • 40 gram kimchi
  • 3 Lente-uien
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel gochujang
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zeezout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Breng een pan gezouten water aan de kook.
  3. Halveer de krieltjes (grote in drieën).
  4. Kook ze 5 minuten en laat ze daarna droogstomen.
  5. Doe de krieltjes in een ovenschaal.
  6. Voeg olijfolie, zeezout en zwarte peper toe.
  7. Schud goed om en bak 30 minuten. Halverwege omschudden.
  8. Meng mayonaise, yoghurt en gochujang.
  9. Snijd het wit van de lente-ui en de kimchi fijn en meng mee.
  10. Zet het groen van de lente-ui en de rode ui apart.
  11. Zijn de krieltjes goudbruin? Laat ze 5-10 minuten rusten en meng ze daarna met de dressing. Voeg ook de rode ui toe.
  12. Breng op smaak en schep alles in een serveerschaal.
  13. Garneer met het groen van de lente-ui.

Bereid je voor op het barbecueseizoen

Wil je voor in de tuin een barbecue, pizzaoven of kachel kopen? Dan zit je goed bij Kachels- en Haardenwinkel. Voor de recepten uit dit blog zijn de Morso Balkon Grill of de OUTR Kamado Grill perfect: beide hebben een deksel, wat zorgt voor gelijkmatige garing. De Morso werkt op elektriciteit (perfect voor in de stad), de OUTR biedt de sfeer van gewoon ouderwets BBQ’en. Bezoek de website van Kachels- en Haardenwinkel, bekijk het aanbod en kies de barbecue die bij jouw buitenleven past!